Algeheel beeld

Een eenvoudige hond, vanouds de hond voor de otterjacht, die zonder plomp of log te zijn, fors gedrongen gebouwd is. Een hond, wiens huid goed gespannen is en die dan ook geen keelhuid, noch hanglippen vertoont.

Toelichting op algeheel beeld

De Wetterhoun is een eenvoudig gebouwde hond. De stoere bewaker van het erf, de forse en moedige strijder tegen het gevaarlijke wild (bunzing, otter, wilde kat). Kortom de jager voor het ´zware´ werk. Niet plomp of log van bouw, maar soms een beetje lomp in z´n optreden. In het spel kan het er best wel eens, per ongeluk, wat hard aan toe gaan. De huid is ´goed op maat gepast´, niet te ruim en niet te strak.

Herkomst

De oorsprong van de Wetterhoun, die al eeuwen lang in Friesland voorkomt, is onduidelijk. De Wetterhoun vertoont, met zijn brede schedel, de wat grimmige oogopslag en die typische astrakanvacht, nauwelijks enige gelijkenis met andere honden. De Wetterhoun heeft iets totaal origineels, het is een ras apart! Gissingen over de voorgeschiedenis vertellen ons dat zigeuners of zeelieden uit het Oostzee gebied hem geïmporteerd zouden hebben. Over de naam bestaan ook verschillende veronderstellingen; misschien gaat het gewoon over de ‘waterhond’ (want ‘wetter’ is het Friese woord voor ‘water’). De Wetterhoun kwam ook het meeste voor in (waterrijke) lager gelegen streken van Friesland. De vachtstructuur maakt hem zeer geschikt voor het buitenleven en waterwerk. Vooral voor de jacht op de otter en de bunzing was deze moedige en geharde hond geschikt.

De Wetterhoun is ingedeeld in rasgroep 8 retrievers en waterhonden.

Gebruik

De Wetterhoun is een veelzijdige werkhond, die op ‘huis en haard’ past. Een “beer” van een hond, soms een tikkeltje onbehouwen, maar een echte doordouwer. Een uitstekende kameraad en huishond, die zich sterk hecht aan de huisgenoten. Ook als jachthond, mits goed en consequent getraind, wordt hij gewaardeerd. Voor een goede conditie, zowel lichamelijk als emotioneel, moet deze hond veel beweging worden gegund en moet hij veel buiten zijn.

Wie eigenlijk niet veel tijd heeft om dagelijks met deze hond op pad te gaan moet niet aan een Wetterhoun beginnen!

Karakter

Karaktereigenschappen
Een Wetter is zoals hij is: groot, lomp, vol liefde en verdraagzaamheid maar ook volhardend in wat hij als zijn taken ziet. Een zachte en aanhankelijke hond vol humor die écht wel luistert, maar niet altijd op jouw tijd. Wie er eenmaal voor valt wil nooit meer anders.

Wetterhounen zijn koppig, zegt men. Is dat zo? Jazeker, ze zijn koppig, maar wel op een specifieke manier. Wetters maken namelijk af wat ze doen. In hun eigen tempo. En daar zien ze geen kwaad in, gewoon omdat het hun aard is. Het is een nogal specifieke raseigenschap waar je als baas mee om moet leren gaan, omdat het niet weg te trainen is, en dat moet je ook niet willen. Het hoort namelijk specifiek bij dat wat dit ras zo speciaal maakt.

En wat maken ze dan af? Nou, gewoon. Alles. Als er een apport binnen moet komen zoeken ze desnoods een uur. Als er een kind met ze speelt breken zij het spel niet af. Als ze al hun speeltjes op hun kleed willen hebben, Wetterhounen kunnen volhardend zijnwillen ze daar best twintig keer voor lopen. En als ze iets ruiken, ruiken ze net zo lang tot ze weten wat ze willen weten, ook als de baas roept, en daarná komen ze meteen. Daar zien ze totaal geen kwaad in, ze waren even bezig en dat moest af. Zo is hun aard nou eenmaal.

Dus zijn ze koppig? Jazeker, maar niet op een negatieve manier. Volhardend is eigenlijk een betere term. En als je ermee om weet te gaan is er niets aan de hand. Na verloop van tijd kun je het zelfs wel waarderen, die onverstoorbaarheid. Want onverstoorbaar zijn ze en dat is erg aangenaam. Het maakt dat ze stabiele honden zijn die niet snel van hun stuk raken.

Een Wetterhoun kan een echte clown zijn.
De Wetterhoun is een rustige, aanhankelijke hond die een consequente aanpak nodig heeft. Hij is vrolijk en leergierig en… Een beetje koppig op zijn tijd. De Wetter is een waakhond die over het algemeen graag jaagt en zwemt. Een echt contactgerichte hond met een eigen wil.Het is voor hem essentieel dat hij deel kan uitmaken van het gezin waar hij woont, en trekt er graag mee op uit.

Toelichting

De Wetterhoun oogt wat grimmig. Dit wordt veroorzaakt door de gelaatsuitdrukking, die door de stand van de ogen in de brede schedel met de korte stevige snuit grimmig lijkt. Maar de Wetterhoun heeft een uitermate zacht karakter, voor zijn vrienden ´”een schaap in een berenvel”, maar voor zijn schaarse vijanden is het een krachtig bolwerk vol moed. De Wetterhoun is een beetje éénkennig, hij is niet zomaar op slag vertrouwd met iedereen. De Wetterhoun is oneindig geduldig met kinderen en is zeer betrouwbaar en evenwichtig. Het onafhankelijk karakter vertaalt zich vooral in het graag alles zelf bepalen, ofschoon hij best van zins is zijn baas van tijd tot tijd tegemoet te komen. Gehoorzamen is vaak een punt! Oost-Indisch doof, na herhaaldelijk stemverheffen maakt hij aanstalten om te luisteren. Niet arrogant, maar zelfbewust. Een door en door lieve hond, die, als het nodig is, zeker durft aan te vallen, maar hij is beslist niet agressief. De Wetterhoun is ‘gemaakt’ voor het buitenleven, zijn vacht is een uitgesproken watervacht.

Hoofd

IMGP4687 - Version 2

Een “droog” hoofd, dat in verhouding tot het lichaam fors en krachtig is. De snuit en schedel zijn even lang. De schedel is licht gewelfd en geeft meer de indruk van breed dan lang. De schedel gaat met een lichte ronding over in de wangen, waarvan de spieren matig ontwikkeld zijn. De overgang van de schedel in de snuit (stop) gaat geleidelijk en wordt slechts in geringe mate aangegeven. De snuit is krachtig en wordt maar weinig smaller naar de neus toe (zonder enige schijn van spitsheid en goed afgeknot). De neus is recht, dus van opzij gezien geen bolle en ook geen holle lijn tonend. Neusrug breed, neus goed ontwikkeld met goed geopende neusgaten. De lippen goed gesloten (niet overhangend), een krachtig en scharend gebit.

Toelichting

Een droog hoofd wil zeggen dat de huid mooi aansluit zonder huidplooien. Opvallend is de brede schedel maar het Wetterhounhoofd mag geen tekenen van grofheid tonen, zoals bijvoorbeeld hanglippen. Een scharend gebit is een gebit waarbij de bovenvoortanden over de ondervoortanden schuift bij een gesloten bek.

Ogen

De ogen zijn middelmatig groot, eirond, met goed aangesloten oogleden, zonder bindvlies te laten zien. Zij liggen iets schuin in het hoofd, waardoor de wat grimmige uitdrukking ontstaat. Zij puilen niet uit en liggen ook niet diep. De kleur is donderbruin voor honden met een zwarte grondkleur en bruin voor honden met een bruine grondkleur.

Toelichting

De ogen van een Wetterhoun staan iets scheef in het hoofd. Dat maakt de blik van een Wetterhoun wat grimmig. Een te licht oog misstaat de Wetterhoun, ofschoon een iets te licht oog in een Wetterhounhoofd niet zo stoort als dat bij de Stabij doet.

Oren

De oren zijn vrij laag aangezet met een niet sterk ontwikkelde oorschelp, zodat de oren goed gevouwen en zonder enige draai vlak tegen het hoofd worden gedragen. De oren zijn middelmatig lang en hebben de vorm van een troffel. De beharing is een typische eigenschap van het ras. Zij is gekruld, bij de basis van het oor vrij lang en neemt naar beneden in lengte geleidelijk af, terwijl het onderste 1/3 deel met kort haar is bezet.

Toelichting

De oorschelp van de Wetterhoun is best stug en heeft 2/3 gekrulde beharing heeft. Het onderste deel is glad, zonder krullen.

Neus

Zwart voor de honden met zwarte grondkleur en bruin voor honden met een bruine grondkleur. Niet gespleten en de neusgaten zijn goed geopend. Neusspiegel goed ontwikkeld.

Toelichting

Een goed ontwikkelde neus, met ruime neusgaten is van belang voor een goede luchtdoorstroming en dat is hard nodig voor een hond met een goed uithoudingsvermogen. Bovendien is de neus de ´radar´ van de jachthond.

Hals

De hals is kort, krachtig en rond in een zeer stompe hoek overgaand in de ruglijn, zodat het hoofd doorgaans laag gedragen wordt. De hals is licht welvend en geen keelhuid of wammen.

Borst

Van voren gezien breed, meer breedte dan diepte tonend en dientengevolge de voorbenen vrij ver van elkaar staande, onderborst gerond en niet dieper reikend dan tot de ellebogen.

Lichaam

 

Het lichaam is zeer krachtig. De ribben zijn goed gerond met goed ontwikkelde achterribben. De rug is recht en kort met een weinig afvallend kruis. De lendenen zijn krachtig en de buik is maar matig opgetrokken.

Toelichting

Het lichaam van de Wetterhoun is kort en zeer krachtig. Een ruime borstkas biedt voldoende plaats voor goed ontwikkelde longen, waardoor het uithoudingsvermogen geweldig is.

Staart

De staart is lang, matig hoog gedragen en tot een spiraal opgerold, gebogen over het kruis, zodat de spiraal naast het kruis komt te hangen.

Toelichting

De spiraalstaart, die als een sieraad van de hond wordt beschouwd, is bezet met krullen.

Voorhand

De schouder is goed aangesloten aan het lichaam. Het schouderblad is schuin geplaatst en goed gehoekt. Beneden arm krachtig, goed recht, voorvoeten recht, niet doorgezakt. De voeten zijn rond, tenen goed ontwikkeld en gebogen met krachtige voetzolen.

Achterhand

Krachtig, matige hoeking van darm- en dijbeen en van dijbeen en schenkelbeen. Schenkelbeen niet te lang. Hiel dicht bij de grond geplaatst, achtermiddenvoet is dus kort. Achtervoeten rond met goed ontwikkelde voetzolen.

Beharing

Behalve op het hoofd en de benen, overal bedekt met lichte krullen. Het zijn vaste, stevige krullen van bundels haar. Enkelvoudige krullen of krullen van te dunne haarbundels geven de hond een wollig aanzien en dat mag dus niet! Het haar zelf is vrij grof en voelt iets vettig aan.

Toelichting

Het is geen Poedel-krul, maar het heeft meer van astrakan. Soms is het moeilijk die typische krul goed te fokken. Het komt dus voor dat de krullen wat “uitgezakt” zijn. Het voelt wat vettig aan en als men zijn neus tussen de krullen steekt, ruikt het als de buitenlucht van het Friese waterlandschap, na een verfrissend buitje in de zomertijd!! Overigens een vacht die zeer snel opdroogt na een zwembad. Omdat de vacht krult en in plukken ‘uitvalt tijdens de rui ‘(2 keer per jaar) kan de Wetter ook worden gehouden door mensen die allergisch zijn. Hier hebben wij zelf overigens geen ervaring mee.

Kleur

Eenkleurig zwart of bruin (met of zonder wit) en zwart/witte en bruin/witte aftekening (dit noemen ze bont), waarbij in het wit schimmel en/of spikkels mogen voorkomen.

Toelichting

Bij geheel zwarte en geheel bruine honden is er meestal sprake van een witte bef en/of witte sokken. De zwartbonte of bruinbonte honden hebben praktisch egaal witte vlakken met zwarte of bruine platen of het wit heeft een schimmelig aspect (we spreken dan van zwart- of bruinschimmel).

Grootte

De ideale maat voor reuen is 59 cm en voor teven is dit 55 cm.

Opvoeding

Een Wetter leert makkelijk, en is tegelijk een zelfstandige hond. Voor een Wetterhoun is een enigszins laconieke instelling van de baas nodig. Ze zijn intelligent en hebben een prima gevoel voor humor. Ze onthouden feilloos waar de baas om moet lachen en maken graag overal een feestje van. Maar als de baas duidelijk maakt dat het nu serieus is, luistert een Wetter. Want boven alles zijn ze gevoelig van aard en enorm aan hun baas gehecht en willen ze niets liever dan een baas die blij met hen is. Als de baas boos is, vinden ze dat verschrikkelijk. Pak ze niet hard aan, ook niet met de stem. Ze doen hun best en begrijpen boosheid niet. Een Wetterhoun probeert altijd zijn baas te plezieren en zal niet opzettelijk dwars zijn of onwillig. Wie een goede, eerlijke band opbouwt met zijn Wetterhoun, heeft een trouwe hond die alles voor hem doet.

Huisvesting

Een tuin is fijn, maar een Wetter wil toch graag bij zijn baas zijn Een Wetterhoun werd oorspronkelijk vaak mede gebruikt als erfhond en daarom wordt vaak gezegd dat ze een groot erf nodig hebben. Op zich klopt dat ook wel, een Wetterhoun is graag buiten. Maar een Wetter is geneigd sterk te hechten aan zijn eigen mensen en daarom vinden ze het over het algemeen niet heel leuk om afgesloten te zijn van hun gezin. Liever zijn ze overal bij als er iets gebeurt. In vroeger tijden waren de honden weliswaar altijd buiten, maar in die tijd waren er op het erf ook altijd mensen aanwezig. Tegenwoordig is dat niet meer zo. Een Wetter is dus wel graag buiten, maar houdt graag contact met wat er in en om het huis gebeurt. Hem daarvan afsluiten maakt een Wetterhoun een ongelukkige hond. Overigens heeft een Wetterhoun natuurlijk wel beweging buiten het erf nodig, net als andere honden.

Een Wetterhoun kan zichzelf prima amuseren. Een blaadje, een vogeltje, ze kunnen er uren zoet mee zijn. Ze hebben zelden de neiging weg te lopen en zijn vrij makkelijk erfvast te maken. Maar toch is een hek echt aan te raden, want voor een auto gaan ze niet opzij: gevaar zien ze niet.

Verzorging

De vacht van een Wetterhoun bestaat uit een dik pak krullen die wat vettig aanvoelen. De vacht reinigt zichzelf en verhaart twee keer per jaar. De vacht wordt af en toe met een grove hark of kam doorgekamd. Met name achter en onder de oren moet regelmatig gekamd worden anders krijg je daar vieze klitten. Smerige, natte poten kunt u het gemakkelijkst schoon maken met de Pettowel. Alleen in uitzonderlijke gevallen mag de Wetterhoun gewassen worden als hij bijvoorbeeld ergens in heeft gerold. Gebruik hiervoor een goede hondenshampoo, bijvoorbeeld van Jean Peau, die er voor zorgt dat de vacht vettig blijft. Na het kammen doe ik enkele neveltjes Miracle Coat van Jean Peau over de vacht sprayen waarna ik het met mijn handen in masseer. De haren worden er mooi vettig van en vallen goed in de krul. De haren in de oren worden er voorzichtig uitgeplukt en de oorschelp hou ik schoon met een stukje keukenrol en soms met oorverzorger als er teveel oorsmeer in zit. Verder komt er geen trimsalon aan te pas.

Wetterhounen kunnen soms een zeer slechte vachtconditie hebben waarbij er zelfs kale plekken te zien zijn. De K1 tabletten van Jean Peau bevatten oliën die er voor zorgen dat het haar beter en steviger wordt en het bevordert de haargroei. Al bij menig Wetterhoun zijn de K1 tabletten een uitkomst gebleken.